top of page
Camera-Movements-thumbnail-1536x864_edited_edited.jpg

MOVIMENTS DE CÀMERA

Distingim quatre tipus de plans depenent del moviment de la càmera:

​

1. PLA ESTÀTIC O FIX

No hi ha moviment de càmera, però hi pot haver moviment de vehicles, personatges, accessoris, temps. L’estabilitat de l’escena fa que l’espectador no es distregui, per exemple per mostrar un diàleg o l’actuació estrella d’un dels personatges. .

Com en aquesta escena de The Grand Hotel Budapest (2014) on totes les seqüències estan gravades en plans estàtics.

2. PANORÀMICA

la càmera gira sobre el seu propi eix, verticalment o horitzontalment. És equivalent a girar el cap a esquerra i dreta, o amunt i avall. Generalment s'utilitza per descriure un escenari o bé per relacionar elements de la mateixa escena però que no apareixen al mateix quadre. 

Però també es fa servir per elevar la tensió d’una escena si es fa lentament, com en aquesta escena de Paranormal Activity 3, (2011) quan la mainadera està sola a la cuina.

​

3. TRÀVELING

És un moviment que desplaça la càmera d’un lloc a un altre. Es classifiquen segons el moviment.

Tràveling Lateral

La càmera va movent-se de costat seguint el moviment d’un personatge. Al final d'American beauty (1999), l'utilitza per viatjar pels diferents moments importants del protagonista abans de morir. (2.04')

Tràveling frontal La càmera es mou cap endavant o enrere, o seguint un personatge que es mou o apropant-s’hi o allunyant-se’n. A l’inici de Trainspotting (1996), hi tenim diversos tràvelings frontals que van seguint la cursa del personatge.

Tràveling Circular (Arch shot)

El tràveling circular és aquell en què la càmera gira en cercle al voltant del personatge. En aquesta escena de The Avengers (2012) el moviment de la càmera fa que percebem tots el herois com un de sol. (1.21')

També el podem classificar segons el suport:

 

Grua

La càmera puja o baixa respecte a la seva posició. La grua acostuma a implicar el tràveling i les panoràmiques per no perdre en cap moment l’enquadrament i s’utilitza per definir l’escena, el món de la història o grans decorats. 

A La La Land (2016) s’utilitza a la seqüència inicial mostrant les vistes de Los Angeles.

Zoom

La càmera s’apropa o s’allunya mitjançant les lents i no mitjançant el moviment físic de la càmera. Serveix per cridar l’atenció d’un detall, donar-li poder a un personatge o destacar un moment còmic o dramàtic. Quan es fa molt ràpidament, s’anomena Crash Zoom, i dóna energia i impacte.

El director de cine Quentin Tarantino l’utilitza sovint a les seves pel.lícules, com en aquest resum on es veu l’efecte que produeixen.

​

4. MOVIMENT LLIURE

La càmera es mou sense seguir un ordre concret. Pot ser amb grua o sense grua, quan una persona porta la càmera.

Càmera en mà

L’operador sosté la càmera sense trípode, o té la fermesa del tràveling i s’aprecia el moviment. Dona realisme, ja que imita els reportatges televisius. Per exemple en aquesta escena de Birdman (2014).

Steadicam

L’operador porta la càmera en un arnès i un braç articulat i un sistema d’estabilització per fer que els moviments siguin suaus. hi ha una escena molt famosa que utilitza aquest enregistrament, a Rocky (1976).

kisspng-computer-icons-individual-symbol

ACTIVITAT 16  

Enregistra una mateixa escena utilitzant 4 moviments de càmera diferents.

Edita un vídeo amb les imatges. Ha d'incloure

  1. Títol (tema+nom+assignatura+curs)

  2. Els vídeos

  3. Transicions

  4. A cada vídeo un text que formi part de les imatges. Pot ser un diàleg, un pensament, una narració, que concordi amb el sentit de la imatge. 

CoAvaluació TAG

kisspng-computer-icons-individual-symbol
kisspng-computer-icons-individual-symbol
bottom of page