top of page

MIRAR UNA PEL·LÍCULA

Com a espectadors, percebem el que el director ens vol transmetre gràcies al MUNTATGE AUDIOVISUAL, l'ordenació narrativa d’una producció audiovisual.

​

El domini de les tècniques de muntatge, la combinació del temps, l’espai, l’escena diferencia al director del bon director i al realitzador d’un bon realitzador. 

Classifiquem el Muntatge segons:

 

1. EL MODE DE PRODUCCIÓ

​

El MUNTAGE INTERN realitza l’associació entre imatges de la pròpia presa, sense edició, que es pot obtenir amb o sense moviment de càmera. 

 

El Pla seqüència és un tipus de muntatge intern. La càmera enregistra en continuïtat, sense talls. És una de les tècniques que dóna més sensació de continuïtat. Pretén que l’espectador pugui observar tot el que passa a la pantalla sense perdre’s detall i endinsar-se a la història com un personatge més.

Hi ha moltes dificultats per realitzar-la: poc marge ’error, tot ha de sortir perfecte d’una sola tirada; les gravacions són llargues, la planificació ha de ser perfecta, així també l’ordre i els timings. Per tant a diferència d’altres mètodes aquest té un mèrit afegit.

Un exemple és  1917 (2019) dirigida per Sam Mendes

Se situa a la Primera Guerra Mundial, on dos joves soldats britànics reben una missió aparentment impossible que evitarà un atac contra centenars de soldats.

El director amb aquest mètode, aconsegueix endinsar-te a la història com un altre personatge més. A més a més, els personatges van canviant d’escenaris seguits sempre per la càmera que no para de rodar. Pots sentir les sensacions, les emocions dels personatges. 1917 va ser guardonada amb 3 oscars l’any 2020: millor fotografia, millor so i millors efectes visuals.

image.png

El MUNTATGE EXTERN és el que fa edició, ja sigui directe amb la càmera o a la postproducció, afegint i treient imatges i amb la possibilitat de múltiples efectes, el que estem més acostumats a veure. Totes les pel.lícules de Marvel, com Spiderman No Way Home (2021) tenen un treball de muntatge extern molt elaborat, amb molts efectes especials.

​

2. EL TRACTAMENT DEL TEMPS​

EL MUNTATGE CONTINU

Passa en temps real. Per exemple la pel.lícula
Litlle Miss Sunshine (2006), una Road Movie on els personatges es van movent
al llarg del temps per aconseguir un objectiu.

 

EL MUNTATGE DISCONTINU O ACCELERAT

Treu un fet del seu “temps real” i s’accelera o s'alenteix. El més utilitzat és el que redueix el temps real amb una el·lipsi. Per exemple a l’última pel.lícula de James Bond No time to Die (2021), hi apareix un tall on s’indica ‘5 anys després’. L’accelerat s’utilitza per mostrar una sèrie d’accions que mostren com ha passat el temps. A Palm Springs (2020) es mostra la vida quotidiana dels protagonistes al llarg dels dies.

​

EL MUNTATGE ALTERN

Està compost per dos conceptes: accions simultànies en dos llocs diferents, i les escenes s’uneixen amb els personatges al mateix lloc. Un exemple és Inception (2010).

 

EL MUNTATGE EN PARAL.LEL
Les escenes no passen al mateix temps i es mostren de manera simultània perquè els espectadors en relacionin les idees, com per exemple de causa - efecte, un recurs que s’utilitza molt per explicar un crim per exemple a la sèrie Your Honor (2020), en la que el fill d’un jutge molt respectat atropella un noi i escapa, i el jutge intenta que el fet no se sàpiga.

 

EL MUNTATGE EN INVERTIT
El muntatge Invertit, que és quan no hi ha coherencia cronològica i hi ha Flashbacks, una tornada enrere en el temps i Flashforwards, un salt cap al
futur. Per exemple, a la sèrie The Umbrella Academy (2020).

​

EL MUNTATGE RÍTMIC

El Muntatge Rítmic accelera o alenteix el ritme real d’un esdeveniment en funció de l’impacte que es pretén donar. Normalment el muntador estableix un període de durada semblant per cada pla però si vol crear tensió o calma, la duració dels plans varia. L'exemple més evident es veu a l’escena de la dutxa a Psycho (1960), on primer crea tensió amb una durada de plans llarga, de fins a 12 segons i després, en el moment de l'apunyalament, els plans passen a ser d’1 segon.

bottom of page